Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzácná návštěva z CARITAS - Vyšší odborné školy sociální Olomouc s hostem z Německa

18. 9. 2012

Při návratu ze studijní cesty v Domově se zvláštním režimem pro osoby postižené Alzheimerovou chorobou v Jedlí (s nímž ostatně jsme rovněž ve styku) se na několikahodinovou návštěvu klientek a pečovatelů naší zakládající jednotky v Bouzově zastavila delegace čtyř pedagogů a zástupců vedení CARITAS - Vyšší odborné školy sociální Olomouc s hostující lektorkou výběrového kurzu VALIDACE  (za Volavku se zúčastní Mgr. Lenka Vydrželová, DiS.), paní Jill Katharinou Kamphöner, specialistkou na terapeutickou metodu validace* z oddělení geriatrie evangelické nemocnice v Engeru.

 jill_02.jpg  jill_03.jpg

Společně se sympatickou paní Jill nás navštívily: vyučující a zástupkyně ředitele pro věci studijní Mgr. Jana Synková, která současně brilantně simultánně tlumočila z a do němčiny, vyučující a garantka oboru Charitativní a sociální práce Mgr. Miloslava Šotolová, vyučující Mgr. Petra Chovancová a vyučující Mgr. Miroslava Petřeková.

Hosté si prohlédli nejen prostory naší jednotky komorní domácí péče a její bezprostřední okolí, navštívili rovněž klientky a v jednací místnosti se při besedě živě zajímali o podrobnosti celého projektu. Ocenili zejména jeho originalitu a dobrý pocit z faktu, že jej probudila k životu absolventka jejich školy.

Velmi příjemným překvapením pro nás byl návrh paní Mgr. Chovancové na užší vzájemnou spolupráci při cíleném doplňování dalšího vzdělávání zájemců o práci pečovatelů v rámci našeho projektu. Spolupráce na této úrovni bude pro Volavku 2012 otázkou nejen vysoké prestiže, ale samozřejmě také zárukou vysokého stupně odbornosti všech našich potenciálních spolupracovníků. 

jill_04.jpg

Účastníci setkání (zleva): Ing. Jiří Franta, Mgr. Lenka Vydrželová, DiS., Mgr. Miloslava Šotolová, Mgr. Jana Synková, Jill Katharina Kamphöner, Mgr. Miroslava Petřeková a Mgr. Petra Chovancová.

V bezprostřední atmosféře uběhly dvě hodiny rychleji, než by si to kdokoliv přál. Při srdečném loučení bylo zřejmé, že toho povídání by bylo ještě na mnoho dalších hodin. Ale jak už to při takových pobytech odborníků - specialistů bývá, program pobytu je neúprostný a paní Jill čekalo další setkání s informacíchtivými posluchači v Olomouci...

jill_05.jpg

Za Volavku 2012 z návštěvy zaznamenal písmem a obrazem Jiří Franta.

* Validace je metoda, jak komunikovat se starými lidmi trpícími demencí. Někoho validovat znamená brát vážně a respektovat jeho emoce, nevyvracet je, naopak docílit toho, aby se uvolnily.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář