Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity

2. 2. 2012

logo-aktivni-starnuti-origi.jpg

Cílem Evropských roků, jejichž tradice byla zahájena v roce 1983, je zvýšení povědomí o konkrétní problematice a naznačení jejích možných řešení.

Obyvatelstvo naší planety stárne. Evropa čelí demografickým změnám již delší dobu. Počet obyvatel v produktivním věku se snižuje a počet šedesátníků a starších roste o dva milióny ročně. Podíl Evropanů starších 65 let se zvýšil z 13,7% v roce 1990 na 17,4% v roce 2010 a do roku 2060 se zvýší podle odhadů asi na 30%. Obzvlášť významný je nárůst počtu Evropanů starších 80 let. Odhaduje se, že jejich podíl se od roku 1990 do roku 2060 zvýší čtyřnásobně.

Současná společnost vyšší věk často spojuje s nemocemi, ztrátou nezávislosti, vyloučením z trhu práce, rodiny a společnosti. Mladí lidé a lidé v aktivním věku často vidí v seniorech zátěž.

Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity se pokusí tento pohled změnit, ukázat starším lidem, jak zůstat aktivními a lidem mladším to, že starší lidé mohou společnosti nabídnout své cenné dovednosti a zkušenosti, které mohou být pro mladé velkým přínosem. Hlavním cílem Evropského roku 2012 je udržování aktivního způsobu života starších lidí a jejich větší zapojení do společnosti, dobrovolnické práce, rodinného života, sdružení, církví a politiky a zejména odstraňování bariér mezi generacemi.

Iniciativy související s Evropským rokem aktivního stárnutí se budou odehrávat na všech úrovních: místních, regionálních i národních. Jednou z preferovaných evropských sociálních iniciativ je projekt "nezávislého bydlení s demencí“.

Shoda okolností, která do názvu našeho sdružení propašovala letopočet 2012, je pro nás v kontextu Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity reálným projevem vyššího vedení.

Zdroj: portál Evropský parlament (http://www.europarl.europa.eu/news/cs/)

logo-aktivni-starnuti-upravene.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář