Jdi na obsah Jdi na menu
 


Založení o.s. VOLAVKA

Na samém počátku byl projekt nové cesty komorní domácí péče pro seniory stižené demencí a Alzheimerovou chorobou premiérově představený Lenkou Vydrželovou - studentkou CARITAS - VOŠs a Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci "Nová cesta komorní domácí péče o postižené Alzheimerovou chorobou a demencí a uspokojování duchovních potřeb v rámci programu". Projekt nejen v rámci bakalářské práce, ale především projekt realizovaný v praxi. Ostatně po první bouzovské klientce projektu, Ph.Mr. Jaroslavě Volavkové, nese naše sdružení i své jméno. Byla to právě paní magistra Volavková, která se, jako osamocená a touto nemocí postižená, stala spouštěčem celého projektu a díky své spokojenosti s vlastní péčí v letech 2001 až 2006, požehnala jeho pozdějšímu smysluplnému šíření na další místa v ČR. 

Ph.Mr. Jaroslava Volavková

Ph.Mr. Jaroslava Volavková

Po několikaletých zkušenostech se seniory se tento projekt začal dostávat do povědomí nejen odborné, ale i laické veřejnosti. Se vzrůstajícím zájmem o nové cesty komorní domácí péče pro seniory stižené demencí a Alzheimerovou chorobou bylo zřejmé, že tato nová metodika by měla být zpřístupněna co nejširší veřejnosti. Může totiž pomoci nejen významnému množství rodin, řešících nelehkou životní situaci, ale také osamoceným a tudíž zoufale bezbranným postiženým.

Takový úkol samozřejmě není zvládnutelný pro jednotlivce. Proto myšlenka založení komunity - skupiny lidí dobré vůle, skupiny lidí se stejným zájmem. Zájmem dopřát svým postiženým blízkým důstojný závěr života v domácím prostředí. V těchto dnech a hodinách probíhají poslední přípravy pro formální registraci občanského sdružení. My z přípravného výboru pevně věříme, že VOLAVKA o.s. bude naplněním své preambule velkým přínosem jak pro samotné postižené, tak i pro jejich rodiny a v neposlední řadě také pro celou naši společnost.

V Bouzově, 28. října 2011

Lenka Vydrželová, Zdeněk Vydržel, Jiří Franta

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

"Mladé dovede být každé tele, ale zestárnout, holenku, to je kumšt." Karel Čapek

(Mgr. Bc. Kristýna Spěváková, DiS., 4. 1. 2012 17:20)

Slovy Karla Čapka se dá jednoduše charakterizovat současná situace starších obyvatel naší země. A kolik takových je! Pokud je jejich zdravotní stav zhoršen stařeckou demencí či Alzheimerovou chorobou, pak se nabízí otázka, jak bude o ně postaráno...Jsou odkázáni na celodenní péči druhé osoby...
Projekt komorní domácí péče je opravdu nadčasovým. V naší společnosti tento humánní prvek chybí. VOLAVKA o.s. nabízí něco, co bylo v minulosti samozřejmostí a v dnešní době se stalo ojedinělým jevem - důstojný závěr života blízkých osob v domácím prostředí.
Všem, kteří se na založení občanského sdružení VOLAVKA podíleli, držím palce na jejich cestě životním posláním!
Kéž by se našlo co nejvíce zájemců, kteří by podpořili šíření projektu v reálném životě!
Fandím vám...

Re: "Mladé dovede být každé tele, ale zestárnout, holenku, to je kumšt." Karel Čapek

(Jiří Franta, 5. 1. 2012 14:29)

Děkuji paní Kristýno za hřejivá a pozbudivá slova. Věřte, že jste je napsala v pravou chvíli. Stojíme totiž v tomto okamžiku před zatím odolnými hradbami nepochopení podstaty našeho projektu odpovědnými úředník.
Nicméně věříme spolu s potřebnými, že to nebude dlouho trvat a prolomíme i tuto bariéru. Máme zdatné pomocníky a nyní i veřejně projevenou podporu.
Ještě jednou děkuji a věřím, že se brzy setkáme nejen na těchto stránkách, ale i v reálném životě při případné spolupráci. Smysluplnost této činnosti k tomu přímo vybízí.

Mimochodem, slova pana Čapka jsou opravdu výstižná, bude se mi s nimi umění stárnutí mnohem lépe zvládat.

Přeji Vám všechno dobré. V úctě Jiří